rondje Commewijne op de fiets! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Nienke Veenstra - WaarBenJij.nu rondje Commewijne op de fiets! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Nienke Veenstra - WaarBenJij.nu

rondje Commewijne op de fiets!

Door: nienke

Blijf op de hoogte en volg Nienke

26 Oktober 2007 | Suriname, Paramaribo

Goedenavond allemaal,

Ondertussen is het in Nederland nacht en typ ik hier in het verre Suriname nog een leuk berichtje zodat iedereen weer op de hoogte is van mijn belevenissen hier. Na maandag en dinsdag een beetje een dipje gehad te hebben heb ik het weer helemaal naar mijn zin!
Zaterdag zoals ik al schreef een minder leuke dag gehad, maandag even met Monika gesproken hierover en naar aanleiding daarvan dinsdag een dagje op kantoor gewerkt, nou ja uiteindelijk werd date en beetje kletsen met Christine, Rowan en Monika en later naar de Hermitage mall (winkelcentrum) met Monika. We moesten eigenlijk alleen naar de drukker maar zijn ruim 2 uur weggeweest. Ach ja het kan allemaal in Suriname. ‘s Avonds weer wezen dansen en verder weinig gedaan, op tijd gaan slapen want woensdag werd een lange, vermoeiende dag.

Woensdag zijn Doro en ik namelijk een rondje Commewijne gaan fietsen, zo’n 60 km totaal bij een temperatuur van 30 graden, erg leuk om te doen met verschillende tussenstops. We gingen eerst vanaf Paramaribo over met de boot naar Meerzorg. Vanaf Meerzorg op weg naar plantage Peperpot, het doet nu geen dienst meer als plantage maar er zijn nog wel bewoners die er een kostgrondje hebben en hier wonen. Vanaf daar zijn we doorgefietst naar Nieuw-Amsterdam en hebben een bezoek gebracht aan het fort wat gebouwd was om de stad te beschermen maar al snel deze functie niet meer had, er werd een strafgevangenis gevestigd. De cellen voor de ergste gevallen waren echt heel klein en donker en niet meer te vergelijken met de gevangenissen van nu. De iets betere cellen waren beplakt met allerlei plaatjes, onder andere van Nederlandse voetballers :) en er waren diverse uitspraken op de muren en deuren geschreven, deze waren gelukkig wel wat groter maar ik zou er nog geen uur in willen zitten hoor.
Na Nieuw-Amsterdam zijn we naar plantage Marienburg gefietst waar vroeger de rum gemaakt werd, de plantage en fabriek zijn al heel lang niet meer in werking maar de rum is natuurlijk nog heel bekend. We hebben een rondleiding gehad over het terrein en door de oude fabriek, dus we weten nu precies hoe we rum moeten maken. De fabriek waar het tegenwoordig gemaakt word staat toevallig tegenover mijn werk op de Cornelis Jongbwastraat.
Na dit bezoek via Alkmaar, waar we ook het bordje Katwijk tegenkwamen en Tameredjo weer aangekomen in Meerzorg waar we weer met de boot overgestoken zijn en de dag afgesloten hebben met een rum-cola bij Broki. Daarna lekker naar huis gefietst, gedoucht, gegeten en lekker gaan slapen.

Vandaag (donderdag) weer gezellig gewerkt. Het was voor mij de laatste dag op groep 1, want zoals Jose al schrijft is een derde van het half jaar al om en aangezien er 3 groepen zijn ga ik vanaf maandag naar groep 2. Ik heb er zin in! Vandaag nog wel veel foto's gemaakt van de eerste groep, die zal ik er zo snel mogelijk opzetten. Morgen lekker een dagje vrij, ga de school bezoeken waar Gerdien 9 jaar geleden les heeft gegeven en daarna lekker de stad in, me voorbereiden op het afdansen voor salsa ‘s avonds.

Brasa Nienke

• 26 Oktober 2007 - 06:27

Annelies:

Hoi Nienke,
    Het blijft leuk je verhalen te lezen. Wat ik mij eigenlijk afvraag. Kijken ze daar niet vreemd als je op de fiets rijdt? Zijn ze volgens mij niet zo gewend. Groetjes en succes in groep 2 maandag.

Annelies B

• 26 Oktober 2007 - 07:03

Liza:

He Lieverd,
    Wat een een rondreis op je fiets. Leuk om je verhalen daarover te lezen. Veel plezier op je nieuwe groep!
    Hoop dat je het daar net zo naar je zin hebt.

Kus Liza

• 26 Oktober 2007 - 10:46

Yvonne:

erg leuk dat je ons dorpje ook tegenkwam. Zo zie je maar katwijk is wereldberoemd. Groetjes ook van evert.
    Kus Yvonne

• 26 Oktober 2007 - 15:28

Miriam:

Leuk te lezen, riepen ze niet, "hé bakra het is veel te warm om te fietsen!".
    Je ziet veel, ik vind dat heel verstandig want de tijd vliegt.
    Geniet rustig verder!!!
    Lieve groeten van ons allen.

• 26 Oktober 2007 - 15:36

Raphaele Van Koolwij:

Hoi Nienke,

Fijn dat je het zo leuk hebt daar.
    Ik volg al je beriechten maar zqalf ben ik ook erg druk.
    In NL is het koud en donker.
    Wat leuk van dat rum!
    Het lievelingsdrankje van Bart is Ruj of RUm met Colo, Ik zelf ben er niet echt dol op.

Veel plezier daar in groep 2

groetzzz,

Raaf

• 26 Oktober 2007 - 19:14

Monique:

Hoi Nienke,
    Leuk dat je zo veel onderneemt! Zo'n fiets tocht lijkt me redelijk vermoeiend met de temperatuur daar! Zijn jullie niet verbrand?
    Veel plezier in groep 2. (ennuh, ... laat je niet van de wijs brengen door je collega's, geef de kids daar de aandacht, die zij verdienen! Het lijkt me, dat jij je daar het best bij voelt.)
    groetjes Monique